Reportáž Jóga pro ženy po porodu

07.12.2014 20:10

„Společně jim to jde“

Reportáž ze cvičení jógy pro maminky po porodu i s dětmi

 

Každé čtvrteční dopoledne od září do června nabízí  Jógacentrum ve Velehradské ulici na Praze 3 prostor pro ženy po porodu, aby si mohly zacvičit v přítomnosti svých dětí.

Přicházím do jógacentra a u vchodu potkávám paní s děťátkem v šátku, společně vstupujeme dovnitř a za chvíli je recepce plná různých vozítek pro děti. Jógacentrum pozvolna ožívá. Vstupuji do cvičebny a chystám si podložku, děti vbíhají do cvičebny a vítají Magdu Košnarovou – cvičitelku, z jejíž iniciativy tento typ kurzu vznikl. Ženy se navzájem zdraví, je tu cítit krásná přátelská atmosféra. Vzhledem k tomu, že kurz běží již několik měsíců, některé z dětí už chodí. Jsem velmi překvapená, neboť jsem si myslela, že tu bude 6 malých miminek, která budou pokojně ležet a spát.

Po úvodním zpěvu mantry Óm si leháme do relaxační pozice. Je zvláštní, že děti vůbec neruší, jen je občas slyšet zašustění. Sleduji koutkem oka, co se děje kolem a zahlédnu Magdu, jak je doslova oblepena skoro všemi dětmi, až na jednoho malého človíčka, který spí na dece vedle své maminky. Ánanda ásána - pozice blaženosti je vhodná nejen k relaxaci, ale i pro kojení dětí, čehož některé ženy během cvičení občas využívají.

Při protahování se děti samy zabaví. Hodina plyne hladce a je znát, že děti jsou součástí tohoto jógového týmu, aniž by nějak rušily. Občas zaslechnu křoupání křupek. Cvičíme šestou část prvního dílu systému, některé pozice umožňují i společné cvičení maminek a dětí. Magda cvičiteluje už dlouho, zná cviky zpaměti, proto jí vůbec nevadí, že si knihu půjčil malý Matěj, který posléze projevil i zájem o fotografování a začal prozkoumávat můj fotoaparát. V případě, že děti zneklidní, v první fázi je zabaví Magda. V jednu chvíli beru plačícího chlapečka do náručí, ale vzhledem k tomu, že nejsem schopná splnit jeho požadavky, předávám ho jeho mamince.

Největší úspěchy sklízely děti při sestavě Khatu pranám, když jejich maminky byly na břiše. V této pozici si své maminky téměř osedlaly. V takové pozici musíte počkat, až dítě samo sleze… Také pránajámu – dechové cvičení všichni bez problémů zvládli. Děti se zabavily nebo zůstaly v náručí maminek a některé stihly i posvačit mateřské mléko. Dalo by se říct, že výživu dostali všichni. Odkládám fotoaparát a také se nořím do svého dechu.

Jsem velmi ráda, že mne Magda do kurzu pozvala, abych mohla nahlédnout pod pokličku možná nejmenší jógové skupinky, s kapacitou max. 6 maminek. Je možné, že právě zde vzniká nová jógová budoucnost, ať už v podobě cvičenců nebo budoucích jógových cvičitelů systému Jóga v denním životě. Je krásné, jak brzy mohou děti přijít do kontaktu s jógou. Vzpomínám si na slova autora systému Svámího Mahéšvaránandy, který říká: „Jóga začíná už v mateřském lůně.“

Na konci hodiny mi Magda sděluje, že tímto kurzem prošlo už 16 spokojených maminek, jen jedna žena se rozhodla raději navštěvovat kurz bez dětí ve večerních hodinách.

„Kurzů toho druhu je velmi málo, dá se říct, že tento kurz je velmi ojedinělý. Navštívila jsem i jiné kurzy stejného zaměření a raději Vám nebudu líčit, co se tam dělo,“ svěřuje se mi po kurzu jedna cvičenka.  Jsem ráda, že cvičenci dokážou ocenit to, co jim tento mistrovský systém nabízí, protože cvičit může skutečně každý, v jakémkoli věku, či životní situaci. Je příjemné potkávat se se stejnými cvičenci v různých typech kurzů nebo na celodenních seminářích, protože je to důkaz, že i v této době, která je velmi hektická a plná touhy po stále novém, jsou i tací, kteří si vyberou jednu cestu, po níž vytrvale kráčí.

Tento kurz oslavil první výročí v září a věřím, že bude pokračovat ve stejné pohodě jako doposud. Kéž Magda vede každou hodinu s takovým nadšením, jaké jsem mohla zažít i já. Hodně štěstí…  www.joga.cz

 Foto, text: Alena Stellnerová,

Novinky

16.10.2023 13:36
Přijďte si zacvičit jógu - pravidelné kurzy pro zlepšení kondice, správné držení těla,...
07.12.2022 11:42
Dle ankety na mých stránkách by naprostá většina žen upřednostnila individuální cvičení pánevního...
21.07.2021 11:17
Rozhovor Aničky Černé ze Sousedské klubovny Jižní Město o cvičení ženského pánevního dna, o možných...
21.07.2021 11:02
Rozhovor s Renatou Sahani (zakladatelka Školy pánevního dna) - o cvičení pánevního dna a cvičení...
30.07.2020 12:22
Důležité upozornění pro ženy: Některé zdravotní pojišťovny na zdravotní cvičení pánevního dna...
22.01.2020 14:01
  Květen 2020 - stále probíhá!!! Poprvé v Praze!  Moje první výstava obrazů v mateřské...
23.10.2019 11:00
Ráda bych Vám nabídla dárkový poukaz pro Vaše blízké pro různé příležitosti... kontaktujte mě v...
23.10.2019 10:00
Kurz Jógy v denním životě - jóga pro začátečníky, 1. - 2. díl, otevřený Kde: Říčany - 4. ZŠ...
25.01.2019 18:47
V tomto roce jsem začala s externí výukou v rámci tělesné výchovy pro dívky na středních školách...
19.11.2018 10:35
S Lenkou Hradiskou jsme si povídali o pánevním dně a cvičeních pro ženy, a nejen o tom, celý...
1 | 2 >>

Kontakt

Alena Stellnerová - Workshopy pro zdraví, zdravé pánevní dno, cvičení jógy Říčany +420 777 299 272 a.stellnerova@centrum.cz